Hoe werkt een hybride warmtepomp? Producent Cooll geeft tekst en uitleg

Hoe werkt een hybride warmtepomp en welke rol kan dit systeem vervullen in de beoogde doelstellingen van waterstofwijk Erflanden? Daarover gaf Cooll, een producent van hybride warmtepompen, op woensdag 8 september tekst en uitleg tijdens een online presentatie.

Logo Waterstofwijk Hoogeveen

De bijeenkomst werd georganiseerd door de gemeente Hoogeveen, op aanvraag van de werkgroep ‘voorbereiding uitvoering’ van de waterstofwijk Erflanden.

Het merendeel van de gebruikers in de wijk zal een waterstof cv-ketel gaan gebruiken, maar de verwachting is dat zo’n 20 procent zal kiezen voor een hybride systeem. Vandaar de interesse bij een aantal bewoners. Want hoe werkt zo’n waterpomp eigenlijk? Daarom werd producent Cooll gestrikt om in een presentatie het nut en de noodzaak van dit systeem uit te leggen.

Combinatie van cv-ketel en warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een combinatie van een cv-ketel en een warmtepomp. Dit betekent dat de cv-ketel bijspringt wanneer de warmtepomp niet genoeg warmte kan afgeven. Door dit hybride systeem wordt energie bespaard en minder gas verbruikt. Daarmee kan het een belangrijke bijdrage leveren in de doelstellingen van waterstofwijk de Erflanden.

De hybride warmtepomp van Cooll heeft een levensduur van 15 jaar, net als de cv-ketel, en bespaart één derde aan gasverbruik. Dit kan meer zijn indien er laagtemperatuurverwarming in de woning wordt gebruikt. De warmtepomp is echter ook geschikt voor hoogtemperatuurverwarming.

Informatief karakter

De bijeenkomst had een puur informatief karakter, ter oriëntatie van de geïnteresseerde bewoners. Op dit moment is de hybride warmtepomp van Cooll nog in ontwikkeling. De verwachting is dat deze in 2023 verkrijgbaar zal zijn voor consumenten, net als de waterstofbrander.

Voor meer informatie, zoals bijvoorbeeld een indicatie van de kosten, kunt u de slides van de presentatie op 8 september terugkijken (pdf - 10,7 MB). Bij vragen kan contact opgenomen worden met Emma Consenheim: e.consenheim@dewoldenhoogeveen.nl.