Even voorstellen: projectleider Sjoerd IJdema

De afgelopen tijd ging de werktafel ‘Projectleider bewoners’ op zoek naar een geschikte projectleider voor de ondersteuning van bewoners bij de plannen voor waterstof in Erflanden. Het profiel? Een prettig aanspreekpunt voor u als wijkbewoner, iemand die naar u luistert en op wie u gemakkelijk afstapt met vragen, twijfels en ideeën. Goed nieuws: die persoon hebben we gevonden! Zijn naam is Sjoerd IJdema en hij stelt zich graag aan u voor.

Portretfoto van projectleider Sjoerd IJdema in de stad

“Luisteren.” Dat is het eerste wat Sjoerd van plan is te doen in zijn nieuwe functie: “Wat speelt er, wat willen mensen wel en niet, wat zijn de emoties en argumenten?” Zo hoopt hij ‘het speelveld’ goed in beeld te krijgen: “Ik kan misschien niet met iedereen in gesprek, maar vind het wel belangrijk om zichtbaar en benaderbaar te zijn. Daarom heb ik straks een werkplek in de wijk. Er wordt nog naar een geschikte locatie gezocht, maar dat gaat zeker lukken.”

En dat terwijl hij niet om de hoek woont, zijn woonplaats Bolsward – waar hij woont met zijn vrouw en laatste thuiswonende kind – is een uurtje rijden vanaf Hoogeveen: “Dat vind ik juist waardevolle tijd. In dat uur kan ik nog wat telefoontjes plegen, of juist even uitzoomen en reflecteren. Na een moeilijk gesprek kan ik onderweg in de auto opeens beseffen wat de kern van de zaak is.”

Tussen gemeente en bewoners

Sjoerd is werkzaam bij Partoer, een adviesbureau gespecialiseerd in participatieprojecten. Vanuit die rol besteedt hij straks het grootste deel van zijn tijd aan dit project. Sjoerd zit inmiddels al zo’n 30 jaar in ‘het vak’. Wat dat vak precies inhoudt? Sjoerd: “Ik ben ooit begonnen als jongerenwerker op het platteland. Sindsdien ben ik altijd tussen gemeente en bewoners in blijven werken. Het kan om allerlei onderwerpen gaan, om allerlei moeilijke problemen, maar vaak heeft het te maken met verandering en nieuwe ontwikkelingen. Wat de thematiek ook is: het gaat altijd om mensen. Om met hen te proberen samen vooruit te komen, dat is een rol die me goed past.”

Die onafhankelijke rol neemt hij niet alleen in als hij er financieel voor wordt gecompenseerd. Het cv van Sjoerd kent ook een imposante lijst van vrijwillige functies: “Ik heb 3 kinderen, inmiddels allemaal volwassen, met wie ik daarin altijd ben meegegroeid. Van het bestuur van de kinderopvang tot het bestuur van de basisschool en later ook de voetbalvereniging en de beachvolleybalclub, ik heb er altijd met veel plezier mijn steentje bijgedragen.”

Je nek uitsteken

Waar komt al die energie en inzet vandaan? Hij heeft er geen diepgravende verklaring voor: “Ik voel me gewoon heel erg betrokken bij mijn leefomgeving. Ik vind het leuk om met mensen samen te werken en belangrijk om mijn nek uit te steken.” Dat is ook waarom hij zich aangetrokken voelde tot dit project: “Ik herken er veel van mijn eigen drive in.”

De komende tijd werkt Sjoerd samen met bewoners aan een projectplan voor de wijk. Hierbij ligt de focus op goede informatie voor iedereen, en het opstellen van randvoorwaarden die voor de bewoners nodig zijn om mee te gaan in het waterstofplan.

Zijn kracht is dat hij goed kan luisteren, denkt Sjoerd: “Ik hoop iemand te zijn bij wie mensen zich op hun gemak voelen en hun verhaal kwijt kunnen. Wat er in de wijk gaat gebeuren is hun besluit, ik help alleen om ervoor te zorgen dat er een besluit komt. En daarin heb ik geen belang: ik woon niet in de wijk en heb ook niets te verkopen. Mijn belang is dat de wijk gezamenlijk toewerkt naar de toekomst, het liefst als waterstofwijk. Als dat lukt, als een van de eerste wijken in Nederland, lijkt dat me iets om trots op te zijn.”

Achtergrondinfo

In de subsidie voor de omzetting naar waterstof is geld gereserveerd voor het aanstellen van een projectleider voor de bewoners. De projectleider wordt betaald vanuit de rijssubsidie en komt in dienst van de bewoners van de wijk. In het sollicitatietraject heeft de werktafel “Projectleider bewoners” Sjoerd gekozen uit 5 geselecteerde kandidaten. Sjoerd is aangesteld om de belangen van bewoners bij het waterstofplan te bewaken. Het projectplan waar hij samen met bewoners aan gaat werken, vormt een belangrijke basis voor het besluit of en hoe de waterstofwijk doorgang zal vinden.

Sjoerd start officieel per 1 september in zijn rol als projectleider. Zodra bekend is wat zijn werkplaats in de wijk wordt, stellen we u daar natuurlijk van op de hoogte. Alvast kennismaken? Dat kan via waterstofwijkhoogeveen@hoogeveen.nl of 14 0528.