EnTranCe werkt samen met inwoners, bedrijven, overheden, studenten en maatschappelijke organisaties aan de energietransitie. Bij EnTranCe worden duurzame innovaties gestimuleerd door middel van hoogstaand toegepast onderzoek en onderwijs. Voor onze energievoorziening gaan we steeds minder steenkool, olie en gas gebruiken. We stappen over op duurzame energie, bijvoorbeeld van zonnepanelen, windmolens, waterstof of afval. Dat is een enorme verandering waar iedereen mee te maken krijgt. Bij EnTranCe bekijken ze die verandering vanuit verschillende invalshoeken. Wat moet er technisch veranderen om altijd genoeg duurzame elektriciteit en warmte te hebben? Hoe kunnen en willen mensen bijdragen aan de energietransitie? Welke nieuwe regels en wetten hebben we nodig? En hoe beïnvloedt de overgang naar een duurzaam energiesysteem onze economie en arbeidsmarkt? Ted Wildenberg van EnTranCe vertelde over waterstof en de verschillende onderzoeken die zijn uitgevoerd. Waterstof is een gas dat al lang in gebruik is maar door de aardgasvondst in Slochteren veranderde dat allemaal.
Vanaf 1959 was aardgas het gas waarmee Nederland werd verwarmd, waarmee werd gekookt en waar ook onze industrie op draaide. Nu we over moeten naar duurzame energie is waterstof weer in beeld als een van de mogelijkheden. Waterstof werd al gebruikt voor stadsverwarming voordat het aardgas zijn intrede deed. Dat zijn we vergeten of we wisten het niet eens, maar feit is dat waterstof niet nieuw is. Wel moeten we er opnieuw kennis mee maken. Voor de Waterstofwijk Erflanden heeft EnTranCe ook onderzoek gedaan. Zo is onderzoek gedaan naar de waterstof cv-ketel die gebruikt kan worden in de Erflanden en naar de geurstof die toegevoegd wordt aan waterstof. Bastiaan Meijer van RENDO vertelde vervolgens over de ontwikkeling van het testcentrum van de RENDO dat bij EnTranCe staat. Hier is een proefopstelling van de Waterstofwijk in het klein gemaakt. Na de uitleg ging de groep naar het testcentrum om de verschillende proefopstellingen, leidingnetwerken en waterstofproefopstellingen te bekijken.
Ted en Bastiaan hebben alle tijd genomen om vragen te beantwoorden van de bewoners die erbij waren. Zo konden ze zorgen wegnemen en leerden de bewoners meer over waterstof en de toepassing ervan in huis. En meer kennis en inzicht helpt om een weloverwogen keuze te maken om wel of niet mee te doen aan de overgang van aardgas naar waterstof.
Heb je vragen over waterstof? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Sjoerd IJdema. Sjoerd is telefonisch en per mail bereikbaar: 06-39845075 en sijdema@partoer.nl.